20 min.
35 min.
55 min.
To danie kuchni indonezyjskiej przyrządzane ze smażonej metodą stir-fry wieprzowiny, ryżu, warzyw, krewetek i paseczków omletu doskonale nadaje się na kolację, podane z sałatą.
Składniki:
- 1½ l wywaru drobiowego
- 450 g długoziarnistego ryżu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 3 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 2 chude steki z szynki wieprzowej bez kości, okrojone z tłuszczu i pokrojone w kostkę, (łącznie ok. 340 g)
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka łagodnego chili w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
1Doprowadzić wywar do wrzenia w dużym rondlu, dodać ryż i gotować 10–12 minut, aż trochę zmięknie i wchłonie większość płynu. Zdjąć rondel z ognia, przykryć i odstawić.
2Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie. Wlać olej i rozprowadzić po całej powierzchni. Wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć metodą stir-fry 5 minut, aż cebula się zeszkli.
3Wrzucić wieprzowinę do woka i smażyć metodą stir-fry 3 minuty. Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty. Wsypać chili w proszku i kurkumę. Smażyć jeszcze 1–2 minuty, cały czas mieszając, a następnie dodać groszek, keczup i sos sojowy.
4Stopniowo dodawać do woka ugotowany ryż, mieszając, żeby połączyć i rozgrzać składniki. Dodać cebulkę dymkę i krewetki. Zdjąć z ognia i ustawić w cieple.
5Przygotować omlet. W małej misce ubić jajko z sosem sojowym i łyżką wody. Rozgrzać olej na patelni o średnicy około 18 cm, wlać jajko i smażyć, aż się lekko zetnie. Przełożyć na deskę, zwinąć w rulon i pokroić w plasterki.
6Wyłożyć mięso i ryż z dodatkami na podgrzane talerze. Ułożyć na wierzchu paseczki omletu.
Porcja dla:
6 osób