30 min.
180 min.
210 min.
Nietypowy sposób na kurczaka z grilla. Przygotowanie zabiera sporo czasu, ale efekt jest wspaniały. Mięso jest pysznie wilgotne i aromatyczne.
Składniki:
- 115 g masła
- 2 łyżki soli czosnkowej
- 2 łyżki mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała puszka (330 ml) piwa
- 1 cały kurczak (około 2 kg)
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do niskiej temperatury.
2W rondelku rozpuścić połowę masła. Dodać po łyżce soli czosnkowej i papryki, sól oraz pieprz i wymieszać.
3Odlać (albo wypić) pół puszki piwa, resztę zostawić w puszce i wlać do tego drugą połowę masła, po łyżce soli czosnkowej i papryki, troszkę soli i pieprzu. Puszkę położyć na jednorazowej tacce do grillowania. Kurczaka nasadzić na puszkę (ma znajdować się w środku kurczaka). Kurczaka posmarować roztopionym masłem z przyprawami.
4Kurczaka na tacce położyć na rozgrzanym grillu. Piec na wolnym ogniu przez 3 godziny. (Termometr wetknięty w kurczaka powinien wskazywać 80 stopni C).
Porcja dla:
8 osób