Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
210 min.

Nietypowy sposób na kurczaka z grilla. Przygotowanie zabiera sporo czasu, ale efekt jest wspaniały. Mięso jest pysznie wilgotne i aromatyczne.

Składniki:

  • 115 g masła
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 2 łyżki mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała puszka (330 ml) piwa
  • 1 cały kurczak (około 2 kg)

Przygotowanie:

1Rozgrzać grill do niskiej temperatury.

2W rondelku rozpuścić połowę masła. Dodać po łyżce soli czosnkowej i papryki, sól oraz pieprz i wymieszać.

3Odlać (albo wypić) pół puszki piwa, resztę zostawić w puszce i wlać do tego drugą połowę masła, po łyżce soli czosnkowej i papryki, troszkę soli i pieprzu. Puszkę położyć na jednorazowej tacce do grillowania. Kurczaka nasadzić na puszkę (ma znajdować się w środku kurczaka). Kurczaka posmarować roztopionym masłem z przyprawami.

4Kurczaka na tacce położyć na rozgrzanym grillu. Piec na wolnym ogniu przez 3 godziny. (Termometr wetknięty w kurczaka powinien wskazywać 80 stopni C).

Porcja dla:

8 osób