Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Delikatne mięso pieczone z warstwami cebuli, pieczarek i sera. Rozpływa się w ustach! Wspaniała alternatywa dla kotleta schabowego.

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 100 g startego sera żółtego
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w poprzek na kotlety o grubości około 2,5 cm, lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem.

2Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na maśle.

3Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

4Mięso ułożyć na blaszce i kolejno nakładać warstwę cebuli, pieczarek i startego sera.

5Na każdym kotlecie rozprowadzić po łyżeczce majonezu a na wierzch nałożyć warstwę ketchupu.

6Piec w temperaturze 180 stopni C przez godzinę.

7Przed podaniem posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób