10 min.
15 min.
25 min.
Warto je przyrządzić, kiedy brakuje nam czasu, a chcemy szybko przygotować pożywną przekąskę. Wspaniały zapach pieczarek wzmacnia smażenie ich z czosnkiem, ziołami oraz śmietaną. Doskonale smakują też na grzankach posmarowanych serkiem z ziołami.
Składniki:
- 125 g serka ricotta
- 2 łodygi selera, drobno posiekane
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 500 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
Przygotowanie:
1Włożyć do miski ricottę, seler, pietruszkę oraz pieprz kajeński i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Rozgrzać opiekacz do wysokiej temperatury.
2Małe pieczarki pozostawić w całości, a większe przekroić na pół. Wrzucić je na dużą teflonową patelnię, dodać czosnek, tymianek, śmietanę oraz łyżeczkę wody. Przykryć i smażyć przez 3–4 minuty, aż zmiękną i puszczą sok. Wlać sok cytrynowy, dodać sól i pieprz.
3Opiec kromki chleba z obu stron. Zanim ostygną, posmarować każdą grzankę serkiem z ziołami, a następnie przekroić na pół.
4Ułożyć grzanki na osobnych talerzach. Nałożyć na nie gorące pieczarki i natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób