30 min.
35 min.
65 min.
Gulasz z warzyw: cukinia, pomidory i papryka – rodem z La Manchy. Podaje się go z jajkiem sadzonym i chlebem jako pełnowartościowy obiad nie tylko dla wegetarian. Zobacz nasz przepis video z tym gulaszem!
Składniki:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 6 pomidorów, obranych i posiekanych
- 1 łyżka cukru
- 1 duża szczypta soli
- 1-4 ząbki czosnku (wedle upodobania), posiekane
- 4 zielone papryki, posiekane
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
1W garnku o grubym dnie rozgrzać 75 ml oliwy. Dodać pomidory, cukier i sól i gotować przez 5 minut. Zmiksować ręcznym blenderem na gładko.
2W dużej patelni rozgrzać pozostałe 75 ml oliwy. Dodać czosnek i smażyć, aż zacznie uwalniać swój aromat. Dodać paprykę, cukinię i cebulę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut), często mieszając.
3Dodać puree z pomidorów. Gotować przez 15 minut, często mieszając, aby nie przywierało do dna. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą.
4W osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć po jednym jajku sadzonym na każdą porcję.
5Nakładać po chochelce gulaszu na talerze, na wierzchu układać po jajku sadzonym, a obok ułożyć kromki chleba.
Porcja dla:
4 osób