Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
65 min.

Gulasz z warzyw: cukinia, pomidory i papryka – rodem z La Manchy. Podaje się go z jajkiem sadzonym i chlebem jako pełnowartościowy obiad nie tylko dla wegetarian. Zobacz nasz przepis video z tym gulaszem!

Składniki:

  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 6 pomidorów, obranych i posiekanych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duża szczypta soli
  • 1-4 ząbki czosnku (wedle upodobania), posiekane
  • 4 zielone papryki, posiekane
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

1W garnku o grubym dnie rozgrzać 75 ml oliwy. Dodać pomidory, cukier i sól i gotować przez 5 minut. Zmiksować ręcznym blenderem na gładko.

2W dużej patelni rozgrzać pozostałe 75 ml oliwy. Dodać czosnek i smażyć, aż zacznie uwalniać swój aromat. Dodać paprykę, cukinię i cebulę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut), często mieszając.

3Dodać puree z pomidorów. Gotować przez 15 minut, często mieszając, aby nie przywierało do dna. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą.

4W osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć po jednym jajku sadzonym na każdą porcję.

5Nakładać po chochelce gulaszu na talerze, na wierzchu układać po jajku sadzonym, a obok ułożyć kromki chleba.

Porcja dla:

4 osób