Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pyszne i proste w przygotowaniu danie z indyka. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną a ja często je podaje z komosą ryżową (quinoa).

Składniki:

  • 500 g udźca z indyka (bez kości) lub filetów z indyka
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku

Przygotowanie:

1Mięso opłukać, pokroić w kosteczkę i obtoczyć w mące.

2Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie.

3Cebulę przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucać partiami mięso z indyka i obsmażyć ze wszystkich stron.

4Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem.

5Do gulaszu dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porcja dla:

4 osób