Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Pyszne i proste w przygotowaniu danie z indyka. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną a ja często je podaje z komosą ryżową (quinoa).
Składniki:
- 500 g udźca z indyka (bez kości) lub filetów z indyka
- 1 cebula
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, pokroić w kosteczkę i obtoczyć w mące.
2Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
3Cebulę przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucać partiami mięso z indyka i obsmażyć ze wszystkich stron.
4Mięso przełożyć do garnka i zalać bulionem.
5Do gulaszu dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Porcja dla:
4 osób