25 min.
20 min.
165 min.
Super prosty chleb, który smakuje wyśmienicie dzięki aromatycznemu dodatkowi świeżego rozmarynu i włoskiej przyprawy.
Składniki:
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
1Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać drożdże i wymieszać. Odstawić, aż się spienią. Dodać sól, masło, łyżkę rozmarynu, przyprawę włoską i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i zarabiać ciasto przez 10-12 minut.
2Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
3Ciasto ugnieść i podzielić na pół. Blaszkę wyłożyć lekko natłuszczonym papierem pergaminowym. Z ciasta uformować 2 bochenki i przełożyć na blaszkę. Posypać rozmarynem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
5Bochenki posmarować jajkiem. Piec przez 15-20 minut.
Porcja dla:
2 osób