Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
165 min.

Super prosty chleb, który smakuje wyśmienicie dzięki aromatycznemu dodatkowi świeżego rozmarynu i włoskiej przyprawy.

Składniki:

  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

1Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać drożdże i wymieszać. Odstawić, aż się spienią. Dodać sól, masło, łyżkę rozmarynu, przyprawę włoską i 2 szklanki mąki, wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę i zarabiać ciasto przez 10-12 minut.

2Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

3Ciasto ugnieść i podzielić na pół. Blaszkę wyłożyć lekko natłuszczonym papierem pergaminowym. Z ciasta uformować 2 bochenki i przełożyć na blaszkę. Posypać rozmarynem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

5Bochenki posmarować jajkiem. Piec przez 15-20 minut.

Porcja dla:

2 osób