Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Sauté to francuska wersja orientalnej metody stir-fry polegającej na szybkim smażeniu składników na ogniu. Tak przyrządzimy danie z cienkich paseczków indyka, pieczarek, soku z pomarańczy i brandy.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 500 g indyka, pokrojonego w paseczki
  • 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 4 łyżki brandy

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć na dużym ogniu przez minutę, często mieszając.

2Wrzucić paseczki indyka i smażyć na dużym ogniu przez 2–4 minuty, często mieszając, aż mięso się przyrumieni.

3Dodać pieczarki, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.

4Wlać brandy (natychmiast zacznie bulgotać). Dodać sok, skórkę z pomarańczy i cukier. Dusić przez minutę, cały czas mieszając, żeby wszystkie składniki pokryły się sosem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i podawać natychmiast, skrapiając każdą porcję jogurtem.

Porcja dla:

4 osób