10 min.
10 min.
20 min.
Sauté to francuska wersja orientalnej metody stir-fry polegającej na szybkim smażeniu składników na ogniu. Tak przyrządzimy danie z cienkich paseczków indyka, pieczarek, soku z pomarańczy i brandy.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula, posiekana
- 500 g indyka, pokrojonego w paseczki
- 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 4 łyżki brandy
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć na dużym ogniu przez minutę, często mieszając.
2Wrzucić paseczki indyka i smażyć na dużym ogniu przez 2–4 minuty, często mieszając, aż mięso się przyrumieni.
3Dodać pieczarki, wymieszać i smażyć przez kolejną minutę.
4Wlać brandy (natychmiast zacznie bulgotać). Dodać sok, skórkę z pomarańczy i cukier. Dusić przez minutę, cały czas mieszając, żeby wszystkie składniki pokryły się sosem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i podawać natychmiast, skrapiając każdą porcję jogurtem.
Porcja dla:
4 osób