Czas przygotowania:
12 min.
12 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
37 min.
37 min.
Przepyszna przekąska, łatwa do przygotowania i zupełnie inna od tatara z wołowiny. Surowego tuńczyka miesza się z kolendrą, imbirem, sezamem, żółtą papryką, oliwkami i oliwą z oliwek. Podawać ze świeżą bagietką.
Składniki:
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka sezamu
- 1 żółta papryka, pokrojona w bardzo małą kosteczkę (mniejszą niż 5×5 mm)
- 2 oliwki, pokrojone w kosteczkę
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 500 g filetów z tuńczyka, pokrojonych w drobną kostkę (mniejszą niż 5×5 mm)
- sól do smaku
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszać tuńczyka z oliwkami, oliwą, solą, imbirem, sezamem i kolendrą. Przykryć i wstawić do lodówki.
2W oddzielnej misce wymieszać paprykę z 1 łyżką wody. Gotować w mikrofalówce przez 2 minuty, aż zmięknie.
3Dodać paprykę do tuńczyka, dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i oliwą.
44 małe miseczki lub filiżanki wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć tuńczyka do miseczek i dość mocno przycisnąć. Wstawić do lodówki do czasu podania.
5Przed podaniem odwrócić tatary wprost na talerzyki i podawać.
Porcja dla:
4 osób