Czas przygotowania:
12 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
37 min.

Przepyszna przekąska, łatwa do przygotowania i zupełnie inna od tatara z wołowiny. Surowego tuńczyka miesza się z kolendrą, imbirem, sezamem, żółtą papryką, oliwkami i oliwą z oliwek. Podawać ze świeżą bagietką.

Składniki:

  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 żółta papryka, pokrojona w bardzo małą kosteczkę (mniejszą niż 5×5 mm)
  • 2 oliwki, pokrojone w kosteczkę
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 500 g filetów z tuńczyka, pokrojonych w drobną kostkę (mniejszą niż 5×5 mm)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszać tuńczyka z oliwkami, oliwą, solą, imbirem, sezamem i kolendrą. Przykryć i wstawić do lodówki.

2W oddzielnej misce wymieszać paprykę z 1 łyżką wody. Gotować w mikrofalówce przez 2 minuty, aż zmięknie.

3Dodać paprykę do tuńczyka, dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i oliwą.

44 małe miseczki lub filiżanki wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć tuńczyka do miseczek i dość mocno przycisnąć. Wstawić do lodówki do czasu podania.

5Przed podaniem odwrócić tatary wprost na talerzyki i podawać.

Porcja dla:

4 osób