Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Jadłam kiedyś takie krewetki jako przekąskę w restauracji, więc postanowiłam je odtworzyć. Podawać z chlebem, aby mieć czym wymieść z talerza resztki pysznego czosnkowego masła!
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
- 6 obranych i oczyszczonych z czarnych żyłek (18 do 21 g sztuka)
- 6 dużych pieczarek bez nóżek
- 2 łyżki startego sera mozzarella
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 165°C.
2Rozgrzać masło z czosnkiem na patelni na średnim ogniu, aż masło zacznie się pienić. Dodać krewetki i smażyć przez około 3 minuty, aż zrobią się różowe. Do każdego grzybowego kapelusza włożyć jedną krewetkę i umieścić kapelusz w małym naczyniu do pieczenia. Ponakładać na grzyby masło czosnkowe i posypać każdy kapelusz odrobiną sera mozzarella.
3Piec w rozgrzanym piekarniku od 10 do 15 minut, aż grzyby staną sie miękkie, a ser nabierze złotego koloru i pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.
Porcja dla:
3 osób