Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

W tym smakowitym daniu łączymy kawałki indyka lub kurczaka z pysznymi grzybami i ziołową polentą. Sos przygotowuje się bardzo szybko, można go też podawać z innymi dodatkami, choćby z ryżem, kluskami lub pieczonymi ziemniakami.

Składniki:

  • 15 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 115 g szalotek lub cebuli, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 170 g grzybów leśnych, pokrojonych na kawałki
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 200 g ugotowanego mięsa z indyka, pokrojonego w kawałki
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

1Podgrzać masło i oliwę na dużej patelni, dodać szalotki lub cebulę, czosnek, smażyć na niewielkim ogniu, aż zmiękną.

2Dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż zmiękną i zaczną puszczać soki.

3Dodać sherry, przecier pomidorowy i kawałki mięsa, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać patelnię, aż potrawa będzie gorąca.

4W tym czasie przygotować polentę. Bulion zagotować, powoli wsypać kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając. Dodać natkę pietruszki. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 2 minuty mieszając, aż polenta zgęstnieje. Doprawić do smaku.

5Dodać śmietanę do indyka i grzybów, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.

6Nałożyć polentę na połowę każdego z 4 talerzy, obok niej nałożyć sos z mięsem. Przybrać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób