10 min.
15 min.
25 min.
W tym smakowitym daniu łączymy kawałki indyka lub kurczaka z pysznymi grzybami i ziołową polentą. Sos przygotowuje się bardzo szybko, można go też podawać z innymi dodatkami, choćby z ryżem, kluskami lub pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
- 15 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 115 g szalotek lub cebuli, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 170 g grzybów leśnych, pokrojonych na kawałki
- 3 łyżki wytrawnego sherry
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 200 g ugotowanego mięsa z indyka, pokrojonego w kawałki
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- natka pietruszki do przybrania
Przygotowanie:
1Podgrzać masło i oliwę na dużej patelni, dodać szalotki lub cebulę, czosnek, smażyć na niewielkim ogniu, aż zmiękną.
2Dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aż zmiękną i zaczną puszczać soki.
3Dodać sherry, przecier pomidorowy i kawałki mięsa, dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i podgrzewać patelnię, aż potrawa będzie gorąca.
4W tym czasie przygotować polentę. Bulion zagotować, powoli wsypać kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając. Dodać natkę pietruszki. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 2 minuty mieszając, aż polenta zgęstnieje. Doprawić do smaku.
5Dodać śmietanę do indyka i grzybów, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku.
6Nałożyć polentę na połowę każdego z 4 talerzy, obok niej nałożyć sos z mięsem. Przybrać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób