Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
85 min.

Szybki i prosty dodatek do obiadu, który można podać z absolutnie wszystkim. To danie można przyrządzić szybciej w mikrofalówce, a smak będzie taki sam. Średnia dynia potrzebuje około 10 minut na wysokiej mocy – wystarczy włożyć ją do płytkiego naczynia z odrobiną wody z solą (aby powstała para).

Składniki:

  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 1 dynia makaronowa, przecięta na pół i oczyszczona z pestek (pestki można upiec osobno!)
  • 55 g masła lub margaryny
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować blachę do pieczenia tłuszczem i położyć na niej połówki dyni miąższem do dołu. Piec około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostawić do wystygnięcia.

2Gdy dynia ostygnie wystarczająco, by móc ją poddać dalszej obróbce, wydrapać miąższ widelcem, przełożyć do miski i odstawić.

3Roztopić masło na patelni na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać makaronowaty miąższ dyni i podsmażać, aż będzie gorący. Doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób