Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Aromatyczny indyk duszony w cydrze z warzywami, a następnie zapiekany z ziołowymi bułeczkami, to pyszne zimowe danie na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 450 ml wytrawnego cydru
  • 1 liść laurowy
  • 4 marchewki
  • 150 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 3 cukinie
  • 100 g mrożonej kukurydzy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obtoczyć kawałki indyka w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę oliwy na głębokiej patelni. Wrzucić mięso i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać pozostałą oliwę i cebulę, zmniejszyć ogień na mały i smażyć przez 5 minut, aż cebula się przyrumieni.

2Wlać cydr i dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Pokroić marchewkę na kawałki długości 2 cm. Wrzucić na patelnię z pieczarkami. Zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut.

3Pokroić cukinie na kawałki długości 2 cm. Wymieszać z kukurydzą i odstawić.

4Wymieszać mąkę z ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać masło i rozcierać palcami z mąką. Wlać mleko i wyrobić niezbyt gęste ciasto. Ugnieść rękami na stolnicy oprószonej mąką, żeby powstał placek grubości 1 cm. Wykroić 8 krążków foremką o średnicy 6 cm.

5Dodać cukinię i kukurydzę do mięsa z warzywami. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć bułeczki. Piec przez 20 minut, aż się przyrumienią.

Porcja dla:

4 osób