20 min.
40 min.
60 min.
Aromatyczny indyk duszony w cydrze z warzywami, a następnie zapiekany z ziołowymi bułeczkami, to pyszne zimowe danie na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki mąki
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, drobno posiekane
- 450 ml wytrawnego cydru
- 1 liść laurowy
- 4 marchewki
- 150 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
- 3 cukinie
- 100 g mrożonej kukurydzy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obtoczyć kawałki indyka w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę oliwy na głębokiej patelni. Wrzucić mięso i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać pozostałą oliwę i cebulę, zmniejszyć ogień na mały i smażyć przez 5 minut, aż cebula się przyrumieni.
2Wlać cydr i dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Pokroić marchewkę na kawałki długości 2 cm. Wrzucić na patelnię z pieczarkami. Zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut.
3Pokroić cukinie na kawałki długości 2 cm. Wymieszać z kukurydzą i odstawić.
4Wymieszać mąkę z ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać masło i rozcierać palcami z mąką. Wlać mleko i wyrobić niezbyt gęste ciasto. Ugnieść rękami na stolnicy oprószonej mąką, żeby powstał placek grubości 1 cm. Wykroić 8 krążków foremką o średnicy 6 cm.
5Dodać cukinię i kukurydzę do mięsa z warzywami. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć bułeczki. Piec przez 20 minut, aż się przyrumienią.
Porcja dla:
4 osób