Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
900 min.

Bardzo prosty przepis na wspaniały chleb z chrupiącą skórką. Ciasto najlepiej wyrobić wieczorem, a rano upiec świeży domowy chleb. Pieczenie w żeliwnej brytfance sprawia, że cała wilgoć zostaje w chlebie.

Składniki:

  • 420 g mąki chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 350 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

1Wymieszać wszystkie suche składniki w misce. Sól i drożdże muszą się dobrze wymieszać z mąką. Dodać wodę i dobrze wymieszać rękami. Ciasto będzie dość rzadkie.

2Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia – idealna temperatura to ok. 21°C.

3Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką, delikatnie spłaszczyć tworząc podłużny kształt i złożyć na dwa razy do środka (najpierw złożyć 1/3 lewej strony do środka i przykryć ją 1/3 ciasta pozostałą z prawej strony). Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 15 minut.

4Delikatnie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aby wyrosło.

5Do piekarnika włożyć żeliwną brytfankę z przykrywką i rozgrzać piekarnik do 230°C.

6Ostrożnie włożyć wyrośnięte ciasto „szwem” do dołu do rozgrzanej brytfanki, przykryć i piec przez 30 minut.

7Odkryć i piec jeszcze przez 15 minut.

Porcja dla:

1 osoby