15 min.
45 min.
900 min.
Bardzo prosty przepis na wspaniały chleb z chrupiącą skórką. Ciasto najlepiej wyrobić wieczorem, a rano upiec świeży domowy chleb. Pieczenie w żeliwnej brytfance sprawia, że cała wilgoć zostaje w chlebie.
Składniki:
- 420 g mąki chlebowej
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 350 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie suche składniki w misce. Sól i drożdże muszą się dobrze wymieszać z mąką. Dodać wodę i dobrze wymieszać rękami. Ciasto będzie dość rzadkie.
2Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia – idealna temperatura to ok. 21°C.
3Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką, delikatnie spłaszczyć tworząc podłużny kształt i złożyć na dwa razy do środka (najpierw złożyć 1/3 lewej strony do środka i przykryć ją 1/3 ciasta pozostałą z prawej strony). Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 15 minut.
4Delikatnie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aby wyrosło.
5Do piekarnika włożyć żeliwną brytfankę z przykrywką i rozgrzać piekarnik do 230°C.
6Ostrożnie włożyć wyrośnięte ciasto „szwem” do dołu do rozgrzanej brytfanki, przykryć i piec przez 30 minut.
7Odkryć i piec jeszcze przez 15 minut.
Porcja dla:
1 osoby