Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

W tym przepisie wypełniamy tortille pikantnym soczystym kurczakiem. Papryka i fasola pinto albo borlotti, a także sałata, cebulka dymka i awokado dodają potrawie wyrazistego smaku.

Składniki:

  • 350 g filetów z piersi kurczaka
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw meksykańskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 czerwone, zielone lub żółte papryki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 puszka (400 g) fasoli pinto lub borlotti, opłukanej i odsączonej
  • 8 tortilli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kurczaka, czosnek, sok z limonki i przyprawy meksykańskie włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

2Oliwę rozgrzać na teflonowej patelni. Dodać mięso z przyprawami, smażyć przez minutę bez mieszania. Dodać paprykę i smażyć przez 3-5 minut, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodać fasolę i podgrzewać całość, mieszając od czasu do czasu.

3W tym czasie poukładać tortille na blasze i podgrzewać w piekarniku 2-3 minuty. Obrać i pokroić w plastry awokado.

4Mieszanką mięsa, przypraw i papryki napełnić tortille, rozdzielając równo na osiem sztuk. Dodać awokado, sałatę, dymkę, pomidora, kolendrę i sos Tabasco. Podawać gorące z twarożkiem.

Porcja dla:

4 osób