15 min.
15 min.
30 min.
W tym przepisie wypełniamy tortille pikantnym soczystym kurczakiem. Papryka i fasola pinto albo borlotti, a także sałata, cebulka dymka i awokado dodają potrawie wyrazistego smaku.
Składniki:
- 350 g filetów z piersi kurczaka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- sok z 1 limonki
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do potraw meksykańskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 czerwone, zielone lub żółte papryki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 puszka (400 g) fasoli pinto lub borlotti, opłukanej i odsączonej
- 8 tortilli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kurczaka, czosnek, sok z limonki i przyprawy meksykańskie włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
2Oliwę rozgrzać na teflonowej patelni. Dodać mięso z przyprawami, smażyć przez minutę bez mieszania. Dodać paprykę i smażyć przez 3-5 minut, aż mięso lekko się przyrumieni. Dodać fasolę i podgrzewać całość, mieszając od czasu do czasu.
3W tym czasie poukładać tortille na blasze i podgrzewać w piekarniku 2-3 minuty. Obrać i pokroić w plastry awokado.
4Mieszanką mięsa, przypraw i papryki napełnić tortille, rozdzielając równo na osiem sztuk. Dodać awokado, sałatę, dymkę, pomidora, kolendrę i sos Tabasco. Podawać gorące z twarożkiem.
Porcja dla:
4 osób