Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Uwielbiam jajka w każdej formie. Często smażę tę jajecznicę, bo ma taki piękny kolor. Podawać ze świeżym chlebem – i wspaniały początek dnia gwarantowany! Można dodać posiekanych, świeżych ziół lub startego żółtego sera, żeby dodać więcej smaku.
Składniki:
- 9 jajek
- trochę mleka
- sól i pieprz do smaku
- 30 g masła
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
Przygotowanie:
1Roztrzepać jajka w małej misce wraz z solą, pieprzem i odrobiną mleka, aby się spieniły.
2W patelni, na średnim ogniu stopić masło i, mieszając, smażyć na nim paprykę przez kilak minut, aż zmięknie.
3Wlać jajka i wymieszać wszystko. Zmniejszyć ogień i smażyć dalej, cały czas mieszając, aż jajka się zetną, ale będą lekkie i puszyste. Nie przypiec. Doprawić solą i pieprzem i podawać.
Porcja dla:
3 osób