Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Uwielbiam jajka w każdej formie. Często smażę tę jajecznicę, bo ma taki piękny kolor. Podawać ze świeżym chlebem – i wspaniały początek dnia gwarantowany! Można dodać posiekanych, świeżych ziół lub startego żółtego sera, żeby dodać więcej smaku.

Składniki:

  • 9 jajek
  • trochę mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g masła
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę

Przygotowanie:

1Roztrzepać jajka w małej misce wraz z solą, pieprzem i odrobiną mleka, aby się spieniły.

2W patelni, na średnim ogniu stopić masło i, mieszając, smażyć na nim paprykę przez kilak minut, aż zmięknie.

3Wlać jajka i wymieszać wszystko. Zmniejszyć ogień i smażyć dalej, cały czas mieszając, aż jajka się zetną, ale będą lekkie i puszyste. Nie przypiec. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

Porcja dla:

3 osób