15 min.
60 min.
75 min.
Bardzo proste a wyjatkowo smaczne danie. Wyrazisty smak uzyskany dodatkiem bekonu. Pasuje zarówno do ryżu jak i ugotowanych ziemniaków.
Składniki:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 piersi z kurczaka, najlepiej z kością i skórą
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 grube plasty bekonu
- 35 g przepołowionych pieczarek
- 60 ml śmietany tortowej 36 %
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2Do naczynia żaroodpornego wlać roztopione masło, włożyć kurczaka skórą do dołu, posypać solą i czosnkiem. Odwrócić i oprószyć solą. Na wierzchu ułożyc plastry bekonu i połówki pieczarek.
3Piec przez 45-60 minut, do momentu, aż mięso nie będzie już w środku różowe.
4Upieczone mięso i pieczarki przełożyć na półmisek i trzymać w cieple.
5Do rondelka przelać sos z naczynia żaroodpornego, dodać śmietanę i mieszać energicznie trzepaczką, gotując na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
6Polać kurczaka sosem i od razu podawać.
Porcja dla:
2 osób