Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Bardzo proste a wyjatkowo smaczne danie. Wyrazisty smak uzyskany dodatkiem bekonu. Pasuje zarówno do ryżu jak i ugotowanych ziemniaków.

Składniki:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 piersi z kurczaka, najlepiej z kością i skórą
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 grube plasty bekonu
  • 35 g przepołowionych pieczarek
  • 60 ml śmietany tortowej 36 %

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Do naczynia żaroodpornego wlać roztopione masło, włożyć kurczaka skórą do dołu, posypać solą i czosnkiem. Odwrócić i oprószyć solą. Na wierzchu ułożyc plastry bekonu i połówki pieczarek.

3Piec przez 45-60 minut, do momentu, aż mięso nie będzie już w środku różowe.

4Upieczone mięso i pieczarki przełożyć na półmisek i trzymać w cieple.

5Do rondelka przelać sos z naczynia żaroodpornego, dodać śmietanę i mieszać energicznie trzepaczką, gotując na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

6Polać kurczaka sosem i od razu podawać.

Porcja dla:

2 osób