Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
225 min.

Kreatywna metoda przyrządzania bakłażana! Pyszne jako przekąska lub dodatek do dań lub sałatek.

Składniki:

  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 1 duży bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
  • 40 g (1/4 szklanki) posiekanej cebuli
  • 110 g (3/4 szklanki) posiekanej zielonej papryki
  • 160 g (1 i 1/2 szklanki) bułki tartej
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Do średniego garnka wlać wodę na wysokość 1,5 cm, dodać 1/2 łyżeczki soli i włożyć bakłażany. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, aż bakłażan będzie miękki. Dobrze odsączyć.

2Ugotowanego bakłażana posiekać. Wymieszać w dużej misce z cebulą, papryką, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 jajkiem, serem, papryką, pieprzem i pozostałą solą. Ostudzić i wstawić do lodówki na 2 do 3 godzin lub zostawić na noc.

3Wsypać mąkę do miski. Pozostałe jajko roztrzepać w małej miseczce. Masę bakłażanową wkładać po jednej łyżeczce do miski z mąką i dokładnie obtoczyć. Następnie zanurzyć kulkę w roztrzepanym jajku i na koniec obtoczyć w pozostałej bułce tartej.

4Rozgrzać olej w dużej patelni i smażyć kulki bakłażanowe, aż będą przyrumienione.

Porcja dla:

6 osób