Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Kalafior z szynką zapiekany w kokilkach jest pyszny i prosty i tworzy doskonałą przystawkę. Świetny na zimowe przyjęcie!
Składniki:
- 400 g kalafiora pokrojonego na różyczki
- 150 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 180 g szynki pokrojonej w kostkę
- 6 łyżeczek startego parmezanu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Kalafior gotować w osolonej wodzie na średnim ogniu przez 10 minut, aż zmięknie.
3Odcedzić go i włożyć do miski robota kuchennego. Dodać śmietanę, jajka, mąkę, 4 łyżki startego sera, sól i pieprz. Wymieszać na gładką masę. Dodać szynkę.
4Przelać mieszaninę do kokilek wysmarowanych masłem. Posypać każdą 1 łyżeczką startego parmezanu. Piec przez 45 minut. Podawać.
Porcja dla:
6 osób