Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
70 min.

Kalafior z szynką zapiekany w kokilkach jest pyszny i prosty i tworzy doskonałą przystawkę. Świetny na zimowe przyjęcie!

Składniki:

  • 400 g kalafiora pokrojonego na różyczki
  • 150 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 180 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 6 łyżeczek startego parmezanu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Kalafior gotować w osolonej wodzie na średnim ogniu przez 10 minut, aż zmięknie.

3Odcedzić go i włożyć do miski robota kuchennego. Dodać śmietanę, jajka, mąkę, 4 łyżki startego sera, sól i pieprz. Wymieszać na gładką masę. Dodać szynkę.

4Przelać mieszaninę do kokilek wysmarowanych masłem. Posypać każdą 1 łyżeczką startego parmezanu. Piec przez 45 minut. Podawać.

Porcja dla:

6 osób