Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Czy wyobrażasz sobie kanapkę bez chleba? Oto przepis – plastry bakłażana zamiast bułki, a w środku pomidor, sałata i kozi ser. Wspaniała przekąska na piknik!

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 liście sałaty
  • 2 pomidory
  • 1/4 szklanki listków bazylii
  • 120 g koziego sera
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Bakłażana pokroić w plastry. Mąkę wysypać na talerz, jajko roztrzepać.

2Plastry bakłażana obtoczyć w mące, w jajku i ponownie w mące.

3Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażana po 3-4 minuty z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.

4Na połowę plastrów bakłażana nakładać po liściu sałaty, plasterku pomidora, bazylię i kawałek sera. Przykryć pozostałymi plastrami, robiąc kanapki.

Porcja dla:

4 osób