Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Czy wyobrażasz sobie kanapkę bez chleba? Oto przepis – plastry bakłażana zamiast bułki, a w środku pomidor, sałata i kozi ser. Wspaniała przekąska na piknik!
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 liście sałaty
- 2 pomidory
- 1/4 szklanki listków bazylii
- 120 g koziego sera
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Bakłażana pokroić w plastry. Mąkę wysypać na talerz, jajko roztrzepać.
2Plastry bakłażana obtoczyć w mące, w jajku i ponownie w mące.
3Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć bakłażana po 3-4 minuty z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
4Na połowę plastrów bakłażana nakładać po liściu sałaty, plasterku pomidora, bazylię i kawałek sera. Przykryć pozostałymi plastrami, robiąc kanapki.
Porcja dla:
4 osób