10 min.
15 min.
25 min.
Kanapki, które podaje się jako przekąski lub lekkie dania, można przyrządzać na wiele sposobów. Warto wypróbować połączenie chudego mięsa z kurczaka, pieczonego z miodem i sosem musztardowym, soczystych plastrów mango i chrupiących liści sałaty.
Składniki:
- 6 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 4 łyżki płynnego miodu
- sól i pieprz
- 4 udka z kurczaka, bez kości i skóry
- 4 duże bułki, białe lub pełnoziarniste
- 8 małych liści sałaty
- 2 małe dojrzałe mango, pokrojone w plastry
- 2 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać musztardę z miodem i doprawić do smaku.
2Powiększyć otwory po kościach w kurzych udkach, przeciąć je tak, aby się otworzyły i nieco spłaszczyć. Nacisnąć, aby były bardziej płaskie. Ułożyć mięso – gładką stroną do góry – w lekko natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Odłożyć 2 łyżki mieszaniny musztardy i miodu, pozostałą część wyłożyć na mięso. Piec przez 12-15 minut, aż mięso będzie lekko upieczone (soki, widoczne po nakłuciu, powinny być klarowne).
3W tym czasie rozkroić bułki i opiec je. Na dolnych częściach bułki położyć liście sałaty, następnie – plastry mango, posypać posiekaną dymką. Mieszaniną musztardy i miodu posmarować od spodu górne części bułek.
4Upieczone udka położyć na przygotowanych spodach, na to położyć pozostałą sałatę i przykryć górnymi połówkami bułek. Lekko ścisnąć kanapki. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób