Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Oto purée ziemniaczane z ostrym akcentem musztardowym! Świetne do pieczonych lub smażonych mięs.
Składniki:
- 3 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 3/4 szklanki śmietany 9%
- 1/2 szklanki chudego mleka
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 szczypta soli czosnkowej do smaku
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku
Przygotowanie:
1Pokrojone w kostkę ziemniaki włożyć do garnka i wlać tyle wody, by je przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut lub do miękkości.
2Ziemniaki odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem i mieszając stopniowo dolewać śmietanę i mleko. Dodać musztardę dijon. Doprawić solą czosnkową i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób