Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Oto purée ziemniaczane z ostrym akcentem musztardowym! Świetne do pieczonych lub smażonych mięs.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 3/4 szklanki śmietany 9%
  • 1/2 szklanki chudego mleka
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 szczypta soli czosnkowej do smaku
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku

Przygotowanie:

1Pokrojone w kostkę ziemniaki włożyć do garnka i wlać tyle wody, by je przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut lub do miękkości.

2Ziemniaki odcedzić i przełożyć do miski. Rozgnieść tłuczkiem i mieszając stopniowo dolewać śmietanę i mleko. Dodać musztardę dijon. Doprawić solą czosnkową i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób