Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Żeberka w polewie miodowej mają wspaniały słodko-kwaśny smak. Kiedy marynata zrobi się bardzo gęsta i lepka możemy zasiadać do stołu!
Składniki:
- 900 g żeberek wieprzowych
- 5 łyżek płynnego miodu
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- sól i mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC.
2Ułożyć żeberka w brytfannie. Doprawić dużą ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
3W małej misce utrzeć miód z sosem sojowym. Polać żeberka i obrócić je kilka razy, żeby całe pokryły się marynatą. Wstawić brytfannę do piekarnika.
4Piec 30 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 220ºC i piec jeszcze 10 minut, aż marynata zrobi się bardzo gęsta i lepka.
Porcja dla:
4 osób