Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
45 min.

Żeberka w polewie miodowej mają wspaniały słodko-kwaśny smak. Kiedy marynata zrobi się bardzo gęsta i lepka możemy zasiadać do stołu!

Składniki:

  • 900 g żeberek wieprzowych
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC.

2Ułożyć żeberka w brytfannie. Doprawić dużą ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

3W małej misce utrzeć miód z sosem sojowym. Polać żeberka i obrócić je kilka razy, żeby całe pokryły się marynatą. Wstawić brytfannę do piekarnika.

4Piec 30 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 220ºC i piec jeszcze 10 minut, aż marynata zrobi się bardzo gęsta i lepka.

Porcja dla:

4 osób