30 min.
30 min.
60 min.
Połączenie piernika, piwa i ryby może być nieco nietypowe dla wielu smakoszy, ale warto spróbować!
Składniki:
- 1 karp, około 2 kg
- 1 cytryna
- 1 duża cebula
- 1 seler korzeniowy (100g)
- 100 g masła
- 60 g pierniczków lub piernika (bez polewy)
- 1/2 szkl. mąki
Przygotowanie:
1Oczyścić karpia z łusek, opłukać i pokroić na 4 kawałki równej wielkości. Przyprawić solą i pieprzem. Wycisnąć sok z cytryny i polać nim karpia. Obrać cebulę, umyć i obrać seler, a następnie pokroić je w drobną kostkę.
2Obtoczyć karpia w mące. Rozgrzać 70 g masła na patelni i smażyć karpia aż będzie brązowy z obu stron. Dodać cebulę i seler i chwilkę podsmażyć. Zetrzeć piernik i posypać nim karpia. Wlać piwona patelnię, a liść laurowy, ziele agnielskie i jagody jałowca wsypać do małej saszetki z gazy i włożyć do sosu.
3Dodać sól i pieprz oraz szczyptę cukru. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Usunąć przyprawy a karpia ułożyć na ciepłym półmisku pod przykryciem. Dodać pozostałe masło i trochę 30 g mąki do sosu i dobrze wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Podawać z kluskami śląskimi i sałatką z ogórków.
Porcja dla:
4 osób