15 min.
75 min.
90 min.
Wspaniały przepis na wołowinę w sosie z wina z dodatkiem puree z pieczonego czosnku. Doskonałe danie na chłodne dni. Aromatyczne i rozgerzwające.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 700 g łaty wołowej
- sól do smaku
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki (25 g) posiekanej zielonej cebulki
- 1 szklanka (235 ml) wytrawnego czerwonego wina
Przygotowanie:
1Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół, położyć na folii aluminiowej, skropić oliwą i zawinąć. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut. Czosnek wycisnąć z łupek i rozgnieść na puree. Odłożyć na bok.
2Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, ale nie dodawać tłuszczu. Kiedy patelnia będzie gorąca położyć mięso i zrumienić z obu stron. Zmniejszyć ogień, dodać 2 łyżki masła. Smażyć przez 3-5 minut z każdej strony. Odłożyć na bok i trzymać w cieple.
3Z patelni odlać tłuszcz, dodać cebulkę i wino, zagotować i dodać puree z czosnku, mieszając trzepaczką. Gotować, aż sos zredukuje się o połowę i będzie gęsty. W trakcie gotowania zdrapać drewnianą łyżką resztki mięsa, które przywarły do dna. Dodać również soki, które zebrały się pod odstawionym mięsem. Gotować przez kilka chwil. Zestawić z ognia, dodać pozostałe 2 łyżki masła, dobrze wymieszać z sosem.
4Pokroić mięso w poprzek włókien na cienkie plastry. Ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać od razu.
Porcja dla:
4 osób