Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
280 min.
280 min.
Prosty przepis na dżem malinowy domowej roboty. Jest gęsty, ale jeśli wasze maliny są mało wodniste i nie chcą puszczać soku, wtedy trzeba dodać ok. pół szklanki wody.
Składniki:
- 1 kg malin
- 1,5 kg cukru
Przygotowanie:
1Malin zwykle nie trzeba myć, chyba że są czymś zabrudzone.
2Układać w szklanym naczyniu warstwami: szklankę malin, szklankę cukru itd. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok.
3Sok przelać do dużego garnka, wstawić na kuchenkę i gotować przez 10-15 minut.
4Do syropu dodać malin, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę i gotować przez 15 minut.
5Gotowy dżem wlewać do gorących, wysterylizowanych słoików.
Porcja dla:
30 osób