Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
280 min.

Prosty przepis na dżem malinowy domowej roboty. Jest gęsty, ale jeśli wasze maliny są mało wodniste i nie chcą puszczać soku, wtedy trzeba dodać ok. pół szklanki wody.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1,5 kg cukru

Przygotowanie:

1Malin zwykle nie trzeba myć, chyba że są czymś zabrudzone.

2Układać w szklanym naczyniu warstwami: szklankę malin, szklankę cukru itd. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok.

3Sok przelać do dużego garnka, wstawić na kuchenkę i gotować przez 10-15 minut.

4Do syropu dodać malin, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę i gotować przez 15 minut.

5Gotowy dżem wlewać do gorących, wysterylizowanych słoików.

Porcja dla:

30 osób