Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
220 min.
Całkowity czas:
240 min.

Ketchup własnej roboty? Bez konserwantów, sztucznych barwinków? Pachnący pomidorami? Dokładnie, właśnie tak! Bardzo prosty przepis na domowy, przepyszny ketchup. Do roboty!:)

Składniki:

  • 5 kg pomidorów (np. lima)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg cukru
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Pomidory myjemy, sparzamy gorącą wodą i usuwamy skórkę. Przecieramy przez sito.

2Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

3Przetartą cebulę przesmażamy na jednej łyżce masła, wlewamy przetarte pomidory, zasypujemy 1/2 kg cukru i cały czas mieszając dusimy na średnim ogniu.

4Stopniowo wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki.

5Dodajemy 3 łyżki musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

6Dusimy ketchup przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia.

7Wlewamy gorący do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.

Porcja dla:

5 osób