20 min.
220 min.
240 min.
Ketchup własnej roboty? Bez konserwantów, sztucznych barwinków? Pachnący pomidorami? Dokładnie, właśnie tak! Bardzo prosty przepis na domowy, przepyszny ketchup. Do roboty!:)
Składniki:
- 5 kg pomidorów (np. lima)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1/2 kg cukru
- 1/3 szklanki octu winnego
- 5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Pomidory myjemy, sparzamy gorącą wodą i usuwamy skórkę. Przecieramy przez sito.
2Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
3Przetartą cebulę przesmażamy na jednej łyżce masła, wlewamy przetarte pomidory, zasypujemy 1/2 kg cukru i cały czas mieszając dusimy na średnim ogniu.
4Stopniowo wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie i goździki.
5Dodajemy 3 łyżki musztardy i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
6Dusimy ketchup przez 2-3 godziny na wolnym ogniu do zgęstnienia.
7Wlewamy gorący do wyparzonych słoików, pasteryzujemy 10 minut.
Porcja dla:
5 osób