Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym, dobra i szybka alternatywa na obiad czy kolację. To naprawdę prosty przepis więc polecam!
Składniki:
- 4 średnie czerwone papryki
- 300 g mielonego mięsa np. z karkówki + łopatki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Paprykę umyć i wykroić gniazda nasienne.
3Do mięsa wcisnąć ząbek czosnku, dodać do smaku sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę oregano.
4Wbić do mięsa jajko i całość wyrobić dokładnie ręką na jednolitą masę.
5Ryż wymieszać z mięsem.
6Faszerować papryki mięsem z ryżem ciasno upychając nadzienie małą łyżeczką.
7Na wierzch każdej z nafaszerowanych papryk wcisnąć koktajlowy pomidorek.
8Zapiekać 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
9Podawać na zimno lub na gorąco.
Porcja dla:
4 osób