Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym, dobra i szybka alternatywa na obiad czy kolację. To naprawdę prosty przepis więc polecam!

Składniki:

  • 4 średnie czerwone papryki
  • 300 g mielonego mięsa np. z karkówki + łopatki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

2Paprykę umyć i wykroić gniazda nasienne.

3Do mięsa wcisnąć ząbek czosnku, dodać do smaku sól, pieprz, ostrą paprykę i szczyptę oregano.

4Wbić do mięsa jajko i całość wyrobić dokładnie ręką na jednolitą masę.

5Ryż wymieszać z mięsem.

6Faszerować papryki mięsem z ryżem ciasno upychając nadzienie małą łyżeczką.

7Na wierzch każdej z nafaszerowanych papryk wcisnąć koktajlowy pomidorek.

8Zapiekać 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

9Podawać na zimno lub na gorąco.

Porcja dla:

4 osób