Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Tradycyjny przepis na aromatyczną białą kiełbasę pieczoną w majeranku. Polecam na świąteczne śniadanie!

Składniki:

  • 8 pęt białej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • pieprz

Przygotowanie:

1Kiełbasę umyć i gotować przez 10 minut we wrzątku.

2Cebulę pokroić w grube plastry i lekko zrumienić na oleju.

3Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.

4Rozpuścić 2 łyżki sklarowanego masła w rondelku i dodać 4 łyżeczki majeranku.

5Ugotowaną kiełbasę przełożyć do brytfanki podlanej 3 łyżkami oleju, dodać na wierzch cebulę i polać masłem z majerankiem.

6Piec przez 25-30 minut.

7Podawać gorącą ze świeżym chrzanem.

Porcja dla:

8 osób