25 min.
50 min.
75 min.
Wspaniała lasagne z trzema rodzajami sera: mozzarellą, parmezanem i ricottą. Z dodatkową warstwą szpinaku i kurczaka. Doskonałe danie na przyjęcia, a dzieci je wprost uwielbiają!
Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 115 g masła
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 szklanki (60 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki (475 ml) bulionu drobiowego
- 1,5 szklanki (355 ml) mleka
- 450 g startego sera mozzarella, podzielonego na pół
- 1 szklanka (80 g) startego parmezanu, podzielonego na pół
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przepłukać zimną wodą i odcedzić.
2W garnku roztopić masło i podsmażyć cebulę z czosnkiem, często mieszając. Dodać mąkę i sól, wymieszać. Dodać bulion i mleko, i zagotować, cały czas mieszając. Dodać połowę mozzarelli i parmezanu, doprawić ziołami i pieprzem, wymieszać i odstawić z ognia.
3Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 sosu serowego, przykryć 3 płatami makaronu, na tym rozprowadzić ser ricotta i ułożyć kawałki kurczaka. Przykryć 3 płatami makaronu, następnie 1/3 sosu, warstwą szpinaku i pozostałym serem mozzarella oraz 1/2 szklanki parmezanu. Przykryć płatami makaronu i rozprowadzić resztę sosu. Posypać pietruszką i 1/4 szklanki parmezanu.
4Piec przez 35-40 minut.
Porcja dla:
12 osób