20 min.
60 min.
100 min.
To tradycyjna wersja paelii – wyłącznie z owocami morza – pochodzi z Walencji, wschodniego regionu Hiszpanii. Zobacz nasz przepis video z tą paellą.
Składniki:
- oliwa do smażenia
- 5 strąków szerokiej fasolki szparagowej, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kałamarnica, oczyszczona i pokrojona w plasterki
- 1 duży pomidor
- 8 krewetek
- sól do smaku
- 4 duże omułki
Przygotowanie:
1W dużej patelni albo specjalnej patelni do paelli rozgrzać tyle oliwy, aby przykryła dno patelni. Dodać fasolkę, czosnek i kałamarnicę i smażyć na małym ogniu.
2Pomidora zetrzeć wprost na patelnię, dodać 8 małych krewetek i smażyć przez 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 2 minuty, a następnie odstawić z ognia.
3W międzyczasie bardzo dobrze rozgrzać suchy rondelek. Wrzucić omułki, aby się otworzyły. Przełożyć na talerz i powtórzyć proces z małżami (zachować sos). Małże odłożyć na bok.
4Patelnię postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać, aż zacznie delikatnie bulgotać. Dodać paprykę, ryż (ryżu nie należy wcześniej płukać). Całość zalać bulionem rybnym. Dodać szafran i delikatnie zamieszać, tak, aby nie poruszyć ryżu. Dodać pozostałe owoce morza i sos z małży. Danie będzie wyglądać ładnie jeśli owoce morza zostaną ułożone na przemian.
5Gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż ryż będzie miękki. Potrawy nie należy mieszać! Ryż wolno będzie wchłaniał bulion rybny, sprawdzać, żeby się nie rozgotował!
6Kiedy ryż będzie miękki, zdjąć patelnię z ognia i przykryć czystą ściereczką. Odczekać około 20 minut, aż cały sos się wchłonie.
7Podawać prosto z patelnii z cząstkami cytryny.
Porcja dla:
8 osób