Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Stek podany z wyszukanym w smaku, ale prostym do przygotowania sosem z grzybów shitake, estragonu, białego wina, szalotki i masła. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 60 g grzybów shitake
  • 15 g świeżego estragonu
  • 1 stek (350 g), np. z polędwicy wołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Nóżki grzybów oddzielić od kapeluszy. Kapelusze pokroić na 3 części. Nóżki wyrzucić.

2Oderwać liski estargonu, łodyżki wyrzucić.

3Stek oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

4Patelnię bardzo dobrze rozgrzać (prysnąć kroplą wody, która powinna zaskwierczeć i błyskawicznie wyparować, kiedy patelnia jest gorąca). Nalać odrobinę oleju i smażyć stek przez 4 minuty, odwracając raz.

5Stek odłożyć na bok, przykryć folią, aby utrzymać ciepło. Z patelni wylać olej.

6Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, szalotkę i grzyby. Smażyć aż zmiękną, często mieszając.

7Dodać wino i gotować, aż się trochę zredukuje. Dodać bulion. Zmniejszyć ogień i dodawać po kawałku masło, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać estragon i wymieszać.

8Stek podawać z sosem. Smacznego!

Porcja dla:

2 osób