15 min.
15 min.
30 min.
Stek podany z wyszukanym w smaku, ale prostym do przygotowania sosem z grzybów shitake, estragonu, białego wina, szalotki i masła. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Składniki:
- 60 g grzybów shitake
- 15 g świeżego estragonu
- 1 stek (350 g), np. z polędwicy wołowej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Nóżki grzybów oddzielić od kapeluszy. Kapelusze pokroić na 3 części. Nóżki wyrzucić.
2Oderwać liski estargonu, łodyżki wyrzucić.
3Stek oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
4Patelnię bardzo dobrze rozgrzać (prysnąć kroplą wody, która powinna zaskwierczeć i błyskawicznie wyparować, kiedy patelnia jest gorąca). Nalać odrobinę oleju i smażyć stek przez 4 minuty, odwracając raz.
5Stek odłożyć na bok, przykryć folią, aby utrzymać ciepło. Z patelni wylać olej.
6Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, szalotkę i grzyby. Smażyć aż zmiękną, często mieszając.
7Dodać wino i gotować, aż się trochę zredukuje. Dodać bulion. Zmniejszyć ogień i dodawać po kawałku masło, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Dodać estragon i wymieszać.
8Stek podawać z sosem. Smacznego!
Porcja dla:
2 osób