20 min.
45 min.
4865 min.
Wspaniałe pieczywo drożdżowe i to bez bałaganu w kuchni, bez zagniatania, bo samo rośnie w misce!
Składniki:
- 7 g aktywnych suchych drożdży
- 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody
- 1 szczypta cukru
- 225 g serka wiejskiego
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki nasion kopru
Przygotowanie:
1Wymieszać drożdże z ciepłą wodą i dodać szczyptę cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
2W dużym rondlu podgrzewać serek z margaryną, aż tłuszcz się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać cukier, suszoną cebulę, nasiona kopru, sól i sodę. Domieszać jajko i rozpuszczone drożdże. Dodać mąkę i wyrobić gęste ciasto. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i kilkakrotnie przewrócić w misce, aby pokryło się tłuszczem. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, na około 50 do 60 minut.
3Energicznymi ruchami zagnieść ciasto, aż opadnie. Włożyć do okrągłego, nasmarowanego masłem dwulitrowego naczynia żaroodpornego i pozostawić na 30 do 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 50 minut na złoty kolor. Wierzch posmarować roztopioną margaryną i lekko posypać gruboziarnistą solą.
Porcja dla:
1 osoby