Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
4865 min.

Wspaniałe pieczywo drożdżowe i to bez bałaganu w kuchni, bez zagniatania, bo samo rośnie w misce!

Składniki:

  • 7 g aktywnych suchych drożdży
  • 60 ml (1/4 szklanki) ciepłej wody
  • 1 szczypta cukru
  • 225 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki nasion kopru

Przygotowanie:

1Wymieszać drożdże z ciepłą wodą i dodać szczyptę cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

2W dużym rondlu podgrzewać serek z margaryną, aż tłuszcz się roztopi. Zdjąć z ognia i dodać cukier, suszoną cebulę, nasiona kopru, sól i sodę. Domieszać jajko i rozpuszczone drożdże. Dodać mąkę i wyrobić gęste ciasto. Włożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i kilkakrotnie przewrócić w misce, aby pokryło się tłuszczem. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, na około 50 do 60 minut.

3Energicznymi ruchami zagnieść ciasto, aż opadnie. Włożyć do okrągłego, nasmarowanego masłem dwulitrowego naczynia żaroodpornego i pozostawić na 30 do 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4Piec w temperaturze 175°C przez 40 do 50 minut na złoty kolor. Wierzch posmarować roztopioną margaryną i lekko posypać gruboziarnistą solą.

Porcja dla:

1 osoby