Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
150 min.

Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zamiast zwykłego cukru można dodać brązowy.

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.

2W dużej misce wymieszać drożdże z mlekiem, olejem, mąką pełnoziarnistą i szklanką mąki pszennej oraz solą. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3Ciasto zagnieść i przełożyć do natłuszczonej foremki. Przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

5Wierzch chleba posmarować jajkiem. Piec przez 30 minut, aż będzie rumiany.

Porcja dla:

1 osoby