20 min.
30 min.
150 min.
Smaczny i zdrowy chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zamiast zwykłego cukru można dodać brązowy.
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
1Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
2W dużej misce wymieszać drożdże z mlekiem, olejem, mąką pełnoziarnistą i szklanką mąki pszennej oraz solą. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3Ciasto zagnieść i przełożyć do natłuszczonej foremki. Przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
5Wierzch chleba posmarować jajkiem. Piec przez 30 minut, aż będzie rumiany.
Porcja dla:
1 osoby