Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
95 min.
Całkowity czas:
125 min.

Warzywa (cukinia, papryka i bakłażan) faszerowane mięsem mielonym i serem, upieczone do miękkości w sosie pomidorowym. Pycha!

Składniki:

  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 700 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cukinia
  • 2 papryki, żółta i czerwona
  • 2 małe bakłażany
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1W rondelku rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać passatę, cukier, sól i pieprz, gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodać odrobinę wody.

2W międzyczasie opłukać warzywa i przekroić wzdłuż na pół. Cukinię i bakłażany wydrążyć (miąższ można wykorzystać do innego dania lub posiekać i dodać do farszu). Z papryki usunąć gniazda nasienne.

3W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa i gotować przez kilka minut. Odsączyć.

4Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

5W misce wymieszać mięso z serem, bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i natką. Farsz nakładać do przygotowanych warzyw, dobrze ubijając.

6Do naczynia żaroodpornego nałożyć 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Ułożyć warzywa, a na nich rozprowadzić pozostały sos. Posypać serem.

7Piec przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem). Przed podaniem posypać dodatkowo parmezanem.

Porcja dla:

6 osób