30 min.
95 min.
125 min.
Warzywa (cukinia, papryka i bakłażan) faszerowane mięsem mielonym i serem, upieczone do miękkości w sosie pomidorowym. Pycha!
Składniki:
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 700 g passaty (lub innego sosu pomidorowego)
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cukinia
- 2 papryki, żółta i czerwona
- 2 małe bakłażany
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1W rondelku rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać passatę, cukier, sól i pieprz, gotować przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodać odrobinę wody.
2W międzyczasie opłukać warzywa i przekroić wzdłuż na pół. Cukinię i bakłażany wydrążyć (miąższ można wykorzystać do innego dania lub posiekać i dodać do farszu). Z papryki usunąć gniazda nasienne.
3W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić warzywa i gotować przez kilka minut. Odsączyć.
4Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
5W misce wymieszać mięso z serem, bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i natką. Farsz nakładać do przygotowanych warzyw, dobrze ubijając.
6Do naczynia żaroodpornego nałożyć 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Ułożyć warzywa, a na nich rozprowadzić pozostały sos. Posypać serem.
7Piec przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić widelcem). Przed podaniem posypać dodatkowo parmezanem.
Porcja dla:
6 osób