Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Klops szwajcarski znany jest też jako pieczeń rzymska, albo po prostu – klops z jajkiem. Smakuje zarówno na zimno – do chleba, jak i na ciepło – jako obiad.

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego (wieprzowiny lub wołowiny)
  • 300 ml mleka
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 2 pszenne bułki

Przygotowanie:

14 jajka ugotować na twardo. Obrać.

2Bułki namoczyć w mleku zmieszanym z winem, po nasączeniu odcisnąć.

3Mięso wymieszać z surowym jajkiem, bułkami i przyprawami.

4Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

5Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

6Masę przełożyć do formy, umieszczając uprzednio w mięsie ugotowane jajka.

7Włożyć mięso do piekarnika i piec ok 45-60 minut.

Porcja dla:

6 osób