Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Klops szwajcarski znany jest też jako pieczeń rzymska, albo po prostu – klops z jajkiem. Smakuje zarówno na zimno – do chleba, jak i na ciepło – jako obiad.
Składniki:
- 800 g mięsa mielonego (wieprzowiny lub wołowiny)
- 300 ml mleka
- 5 jajek
- 2 cebule
- 2 pszenne bułki
Przygotowanie:
14 jajka ugotować na twardo. Obrać.
2Bułki namoczyć w mleku zmieszanym z winem, po nasączeniu odcisnąć.
3Mięso wymieszać z surowym jajkiem, bułkami i przyprawami.
4Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
5Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
6Masę przełożyć do formy, umieszczając uprzednio w mięsie ugotowane jajka.
7Włożyć mięso do piekarnika i piec ok 45-60 minut.
Porcja dla:
6 osób