Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. Goście na pewno będą zdziwieni i …zachwyceni! Zamiast pieczarek można użyć 200 g świeżych borowików.

Składniki:

  • 1 kg karpia (filety lub dzwonka)
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 125 ml śmietany
  • 5 łyżek startego ostrego sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W garnuszku stopić 4 łyżki masła.

2Filety lub dzwonka z karpia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.

3Oczyścić pieczarki i pokroić w cienkie pasterki. Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pieczarki, cebulę i 2 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut.

4Karpia wyjąć z piekarnika, pokryć pieczarkami z cebulką, polać lekko osoloną śmietaną, a na koniec posypać żółtym serem.

5Piec jeszcze przez 10 minut, aż ser się zrumieni.

Porcja dla:

5 osób