20 min.
35 min.
55 min.
Bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół. Goście na pewno będą zdziwieni i …zachwyceni! Zamiast pieczarek można użyć 200 g świeżych borowików.
Składniki:
- 1 kg karpia (filety lub dzwonka)
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 100 g cebuli
- 4 łyżki masła
- 125 ml śmietany
- 5 łyżek startego ostrego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W garnuszku stopić 4 łyżki masła.
2Filety lub dzwonka z karpia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
3Oczyścić pieczarki i pokroić w cienkie pasterki. Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać pieczarki, cebulę i 2 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 10 minut.
4Karpia wyjąć z piekarnika, pokryć pieczarkami z cebulką, polać lekko osoloną śmietaną, a na koniec posypać żółtym serem.
5Piec jeszcze przez 10 minut, aż ser się zrumieni.
Porcja dla:
5 osób