Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
130 min.

Pysznie sycąca lasagne z sosem pomidorowym i trzema rodzajami sera. Jeśli przygotujemy ją dzień wcześniej i na noc zostawimy w lodówce, wszystkie składniki doskonale się przegryzą, dając niepowtarzlny smak!

Składniki:

  • 700 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka (820 g) pomidorów w kawałkach
  • 2 puszki (po 170 g) koncentartu pomidorowego

Przygotowanie:

1Mieloną wołowinę, cebulę i czosnek przysmażyć na rumiano na patelni na średnim ogniu, odsączyć tłuszcz.

2Dodać bazylię, oregano, cukier, sól, krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i dusić na wolnym ogniu przez 30-45 minut, od czasu do czasu mieszając.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.

4W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić płaty lasagne. Gotować przez 5-8 minut (najlepiej, żeby były al dente). Odcedzić, ułożyć na ściereczce i osuszyć.

5W misce roztrzepać jajka i połączyć z ricottą, parmezanem, pietruszką i łyżeczką soli.

6W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33x23cm ułożyć 1/3 płatów makaronu.

7Na makaron nałożyć połowę masy serowo-jajecznej, połowę startej mozzarelli i 1/3 sosu mięsnego. Warstwy powtórzyć. Wierzch posypać pozostałym parmezanem.

8Piec przez 30 minut, a następnie na 10 minut odstawić i dopiero podawać.

Porcja dla:

8 osób