30 min.
90 min.
130 min.
Pysznie sycąca lasagne z sosem pomidorowym i trzema rodzajami sera. Jeśli przygotujemy ją dzień wcześniej i na noc zostawimy w lodówce, wszystkie składniki doskonale się przegryzą, dając niepowtarzlny smak!
Składniki:
- 700 g chudej mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 puszka (820 g) pomidorów w kawałkach
- 2 puszki (po 170 g) koncentartu pomidorowego
Przygotowanie:
1Mieloną wołowinę, cebulę i czosnek przysmażyć na rumiano na patelni na średnim ogniu, odsączyć tłuszcz.
2Dodać bazylię, oregano, cukier, sól, krojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy i dusić na wolnym ogniu przez 30-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
4W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić płaty lasagne. Gotować przez 5-8 minut (najlepiej, żeby były al dente). Odcedzić, ułożyć na ściereczce i osuszyć.
5W misce roztrzepać jajka i połączyć z ricottą, parmezanem, pietruszką i łyżeczką soli.
6W naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33x23cm ułożyć 1/3 płatów makaronu.
7Na makaron nałożyć połowę masy serowo-jajecznej, połowę startej mozzarelli i 1/3 sosu mięsnego. Warstwy powtórzyć. Wierzch posypać pozostałym parmezanem.
8Piec przez 30 minut, a następnie na 10 minut odstawić i dopiero podawać.
Porcja dla:
8 osób