Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszne grzyby marynowane, które kiedy przyjdzie mam ochota, będą doskonałym dodatkiem do sałatek, sosu tatarskiego lub na przystawkę.

Składniki:

  • 1 kg świeżych prawdziwków

Przygotowanie:

1Grzyby oczyścić, obmyć i ugotować w osolonej wodzie (2 płaskie łyżki).

2Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Wrzucić grzyby, zagotowa�� jeszcze raz i nakładać do wyparzonych słoików.

3Zakręcić i zapasteryzować.

4Pasteryzacja: Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

4 osób