Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszne grzyby marynowane, które kiedy przyjdzie mam ochota, będą doskonałym dodatkiem do sałatek, sosu tatarskiego lub na przystawkę.
Składniki:
- 1 kg świeżych prawdziwków
Przygotowanie:
1Grzyby oczyścić, obmyć i ugotować w osolonej wodzie (2 płaskie łyżki).
2Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Wrzucić grzyby, zagotowa�� jeszcze raz i nakładać do wyparzonych słoików.
3Zakręcić i zapasteryzować.
4Pasteryzacja: Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić do góry dnem na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
4 osób