Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Ładne to danie dla oka i smakowite dla podniebienia. Nietrudny sposób na „schab inaczej”. Podawać z grillowanymi warzywami, ziemniaczkami lub świeżą bagietką.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 1 ser mozzarella
- 8 oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryka
- zioła prowansalskie
- świeża mięta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Mięso umyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym i rozbić tłuczkiem. Ułożyć na foli aluminiowej lub tacce do grillowania. Posolić, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić oliwą.
2Bazylię posiekać, a oliwki i paprykę pokroić na plasterki.
3Na rozgrzanym grillu piec schab z jednej strony ok. 8 minut.
4Obrócić mięso na drugą stronę, na wierzch nakładając po plastrze mozzarelli. Posypać ziołami prowansalskimi i posiekaną bazylią. Piec ok. 10 minut.
5Przed podaniem udekorować oliwkami i papryką.
Porcja dla:
4 osób