Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ładne to danie dla oka i smakowite dla podniebienia. Nietrudny sposób na „schab inaczej”. Podawać z grillowanymi warzywami, ziemniaczkami lub świeżą bagietką.

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 1 ser mozzarella
  • 8 oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka
  • zioła prowansalskie
  • świeża mięta
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Mięso umyć, wysuszyć ręcznikiem kuchennym i rozbić tłuczkiem. Ułożyć na foli aluminiowej lub tacce do grillowania. Posolić, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi, skropić oliwą.

2Bazylię posiekać, a oliwki i paprykę pokroić na plasterki.

3Na rozgrzanym grillu piec schab z jednej strony ok. 8 minut.

4Obrócić mięso na drugą stronę, na wierzch nakładając po plastrze mozzarelli. Posypać ziołami prowansalskimi i posiekaną bazylią. Piec ok. 10 minut.

5Przed podaniem udekorować oliwkami i papryką.

Porcja dla:

4 osób