60 min.
20 min.
680 min.
Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan, a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV w.
Składniki:
- wędzony dorsz
- hiszpańskie zielone oliwki
- kapary
- koper – ilość według uznania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Sposób przyrządzenia salsy: Wszystkie składniki siekamy (nie za drobno). Cebulkę wolno podsmażamy na oliwie, tak by zachowała złoty kolor. Gotowe składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy, aby wszystkie smaki się przegryzły.
2Sposób przygotowania klusek: Z podanych składników wyrabiamy ciasto (najlepiej dzień wcześniej). Ważne, by ciasto wyrabiać sprawnie i nie za długo.
3Na dłoni formujemy placuszek, który faszerujemy kulką salsy z hiszpańskich oliwek i zawijamy. Kształt kluski, może być lekko wrzecionowaty lub po prostu okrągły.
4Gotujemy przez kilkanaście minut w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na wierzch.
5Gotowe kluseczki można podsmażyć na maśle lub oliwie i delikatnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Porcja dla:
6 osób