Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Bogata w białko komosa ryżowa doskonale komponuje się z pieczarkami i młodymi porami oraz sokiem z cytryny. To lekkie i proste danie.

Składniki:

  • 4 łyżki mieszanki ziaren, np. pestek dyni i słonecznika
  • 25 g masła
  • 150 g porów, pokrojonych ukośnie na kawałki długości 2 cm
  • 175 g drobnych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty

Przygotowanie:

1Pestki dyni i słonecznika prażyć przez 2–3 minuty w suchym rondlu. Przełożyć na talerz i odstawić.

2Roztopić masło w tym samym rondlu. Wrzucić pory, pieczarki i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez minutę, cały czas mieszając.

3Wsypać do rondla komosę, wlać wywar i dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zamieszać i przykryć. Gotować przez 15 minut, aż komosa wchłonie większość płynu i będzie miękka, podobnie jak pory i pieczarki.

4Dodać skórkę i sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Posypać uprażonymi ziarnami i podawać.

Porcja dla:

4 osób