Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

To świetny przepis na świąteczną przystawkę. Doskonałe na zimę, do pieczonego indyka lub gęsi. Łatwy sposób na obranie kasztanów to zanurzyć je na 2 minuty we wrzątku, potem wystarczy je wyjąć i obrać.

Składniki:

  • 1 kg obranych kasztanów jadalnych
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 łyżka pełnotłustego mleka

Przygotowanie:

1W średnim rondelku zagotować 500 ml mleka z kasztanami, dodać sól. Zmniejszyć ogień na średni i gotować przez 45 minut.

2Kasztany odcedzić i zgnieść na puree. Wmieszać crème fraîche. Dodać 1 łyżkę mleka i wymieszać na gładką masę.

Porcja dla:

8 osób