30 min.
140 min.
650 min.
Bardzo smaczny dodatek do mięs z jarzębiny i jabłek, inspirowana przepisem mojego kulinarnego guru – Macieja Kuronia. Słodko-pikantna konfitura z imbirem i chili.
Składniki:
- 500 g owoców jarzębiny
- 500 g jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka chili
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Jarzębinę oczyścić z gałązek i włożyć do zamrażarki na noc. Natępnie umyć i odsączyć.
2Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z jarzębiną. Połowę owoców włożyć do garnka, zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez godzinę.
3Gdy owoce będą już rozgotowane, zestawić z ognia, przestudzić i przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, dodać pozostałe owoce, imbir, chili i czosnek, wymieszać i zagotować.
4Gotować przez 10 minut. Słoiki wyparzyć i nakładać gorącą jarzębinę. Zakręcać i stawiać na czystej ściereczce do góry dnem. Po całkowitym ostygnięciu przestawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
8 osób