Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
140 min.
Całkowity czas:
650 min.

Bardzo smaczny dodatek do mięs z jarzębiny i jabłek, inspirowana przepisem mojego kulinarnego guru – Macieja Kuronia. Słodko-pikantna konfitura z imbirem i chili.

Składniki:

  • 500 g owoców jarzębiny
  • 500 g jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Jarzębinę oczyścić z gałązek i włożyć do zamrażarki na noc. Natępnie umyć i odsączyć.

2Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z jarzębiną. Połowę owoców włożyć do garnka, zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez godzinę.

3Gdy owoce będą już rozgotowane, zestawić z ognia, przestudzić i przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, dodać pozostałe owoce, imbir, chili i czosnek, wymieszać i zagotować.

4Gotować przez 10 minut. Słoiki wyparzyć i nakładać gorącą jarzębinę. Zakręcać i stawiać na czystej ściereczce do góry dnem. Po całkowitym ostygnięciu przestawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

8 osób