Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
600 min.
Całkowity czas:
900 min.

Dość pracochłonny proces przygotowania tej konfitury w pełni rekompensuje jej smak. Jest wprost doskonała jako nadzienie do pączków.

Składniki:

  • 2 kg owoców dzikiej róży
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie:

1Owoce bardzo dokładnie wypłukać. Przekroić na pół, oczyścić z ziarenek i włosków, jeszcze raz dokładnie umyć. Wsypać do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 8 godzin.

2Przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i gotować na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą miękkie.

3Przetrzeć przez sito. Włożyć z powrotem do rondla, dodać cukier i smażyć przez około godzinę, często mieszając. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc).

4Na następny dzień ponownie smażyć przez około godzinę, aż konfitura zrobi się szklista. Nakładać do wyparzonych słoików.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

5 osób