Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Bakłażan jest dużo zdrowszy pieczony niż smażony, ponieważ podczas smażenia wchłania sporo tłuszczu. Do tego dania idealnie pasuje świeża bazylia. Pycha!
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
2Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm. Ułożyć na blaszce i piec przez 15 minut, aż będą rumiane.
3Czosnek i cebulę posiekać i usmażyć na oliwie. Dodać sos pomidorowy, oregano i bazylię, gotować przez 10 minut.
4W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, oprószyć solą i pieprzem, przykryć sosem i posypać serem. w ten sposób układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników.
5Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C. Piec przez 30-40 minut.
6Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Porcja dla:
6 osób