Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Bakłażan jest dużo zdrowszy pieczony niż smażony, ponieważ podczas smażenia wchłania sporo tłuszczu. Do tego dania idealnie pasuje świeża bazylia. Pycha!

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

2Bakłażana pokroić w plastry grubości 1 cm. Ułożyć na blaszce i piec przez 15 minut, aż będą rumiane.

3Czosnek i cebulę posiekać i usmażyć na oliwie. Dodać sos pomidorowy, oregano i bazylię, gotować przez 10 minut.

4W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, oprószyć solą i pieprzem, przykryć sosem i posypać serem. w ten sposób układać warstwy do wykorzystania wszystkich składników.

5Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C. Piec przez 30-40 minut.

6Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Porcja dla:

6 osób