30 min.
60 min.
150 min.
To klasyczne danie pochodzące z Westfalii, zwane tam „Kastenpickert”. Można je przygotować z rodzynkami lub bez. Po upieczeniu, plastry chlebka się smaży i smaruje masłem. Rodowici Westfalczycy jedzą je z pumperniklem i kiełbasą z wątroby.
Składniki:
- 15 g drożdży instant
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 kg ziemniaków
- 450 g mąki pszennej
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka, dodać łyżkę cukru i dostawić na kilka minut, aż wytworzy się piana.
2Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć je do miski i odstawić na kilka minut, aby odciekł z nich nadmiar wody. Zebraną wodę odlać, ale zachować wytrąconą białą skrobię.
3Wymieszać ziemniaki z pozostałym mlekiem i z mąką. Lekko roztrzepać jajka z solą i dodać do ziemniaków. Dobrze zmiksować, aż w cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić na 30 minut.
4Wmieszać do ciasta rodzynki. Keksówkę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aby znów urosło.
5Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
6Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Sprawdzić za pomocą wykałaczki czy jest upieczone.
7Przestudzić chlebek przed wyjęciem z blaszki. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić zupełnie.
8Pokroić w grube plastry i smażyć na oleju lub na maśle na złocisty kolor, aż będą chrupiące.
Porcja dla:
12 osób