Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
150 min.

To klasyczne danie pochodzące z Westfalii, zwane tam „Kastenpickert”. Można je przygotować z rodzynkami lub bez. Po upieczeniu, plastry chlebka się smaży i smaruje masłem. Rodowici Westfalczycy jedzą je z pumperniklem i kiełbasą z wątroby.

Składniki:

  • 15 g drożdży instant
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kg ziemniaków
  • 450 g mąki pszennej

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka, dodać łyżkę cukru i dostawić na kilka minut, aż wytworzy się piana.

2Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć je do miski i odstawić na kilka minut, aby odciekł z nich nadmiar wody. Zebraną wodę odlać, ale zachować wytrąconą białą skrobię.

3Wymieszać ziemniaki z pozostałym mlekiem i z mąką. Lekko roztrzepać jajka z solą i dodać do ziemniaków. Dobrze zmiksować, aż w cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić na 30 minut.

4Wmieszać do ciasta rodzynki. Keksówkę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aby znów urosło.

5Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.

6Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Sprawdzić za pomocą wykałaczki czy jest upieczone.

7Przestudzić chlebek przed wyjęciem z blaszki. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić zupełnie.

8Pokroić w grube plastry i smażyć na oleju lub na maśle na złocisty kolor, aż będą chrupiące.

Porcja dla:

12 osób