Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Szybka do wykonania potrawa do podawania na ciepło np: z sosem pieczarkowym lub gulaszem i surówką z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kartoflanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Obrać i ugotować ziemniaki. Przepuścić (zmielić) przez maszynkę lub tzw. praskę.
2Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy około 2 cm i pokroić w paski dł. około 3 cm.
3Wrzucić do garnka z gotującą sią wodą i dalej gotować do chwili, aż wszystkie kopytka wypłyną na powierzchnię.
4Gotowe kopytka podawać gorące jako danie do obiadu.
Porcja dla:
4 osób