Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Szybka do wykonania potrawa do podawania na ciepło np: z sosem pieczarkowym lub gulaszem i surówką z czerwonej kapusty.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Obrać i ugotować ziemniaki. Przepuścić (zmielić) przez maszynkę lub tzw. praskę.

2Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować wałek o średnicy około 2 cm i pokroić w paski dł. około 3 cm.

3Wrzucić do garnka z gotującą sią wodą i dalej gotować do chwili, aż wszystkie kopytka wypłyną na powierzchnię.

4Gotowe kopytka podawać gorące jako danie do obiadu.

Porcja dla:

4 osób