10 min.
30 min.
40 min.
Ta elegancka przystawka smakuje wspaniale, a jest bardzo prosta. Przegrzebki (czyli muszle św. Jakuba) są podane w kremowym sosie na bazie szampana.
Składniki:
- 1 żółtko
- 100 g pieczarek pokrojonych w kostkę
- 12 przegrzebków
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 300 ml szampana
- 30 g masła
- 50 ml creme fraiche
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1W patelni, na średnim ogniu stopić masło. Podsmażać szalotkę przez 5 minut, aż zmięknie.
2Wmieszać pieczarki i smażyć, aż zmiękną. Jeśli wycieknie z nich bardzo dużo płynu – odcedzić go.
3Dodać przegrzebki i wymieszać. Wlać szampana i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
4Z patelni wybrać sos, resztę przykryć i zdjąć patelnię z ognia.
5Przecedzić sos do czystego rondelka. Gotować, aby sos się zredukował o mniej więcej połowę.
6W misce roztrzepać żółtko z creme fraiche. Wmieszać to do zredukowanego sosu.
7Dodać przegrzebki i pieczarki i gotować na średnim ogniu przez 2 minuty. Podawać.
Porcja dla:
4 osób