Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ta elegancka przystawka smakuje wspaniale, a jest bardzo prosta. Przegrzebki (czyli muszle św. Jakuba) są podane w kremowym sosie na bazie szampana.

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 100 g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • 12 przegrzebków
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 300 ml szampana
  • 30 g masła
  • 50 ml creme fraiche
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1W patelni, na średnim ogniu stopić masło. Podsmażać szalotkę przez 5 minut, aż zmięknie.

2Wmieszać pieczarki i smażyć, aż zmiękną. Jeśli wycieknie z nich bardzo dużo płynu – odcedzić go.

3Dodać przegrzebki i wymieszać. Wlać szampana i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem.

4Z patelni wybrać sos, resztę przykryć i zdjąć patelnię z ognia.

5Przecedzić sos do czystego rondelka. Gotować, aby sos się zredukował o mniej więcej połowę.

6W misce roztrzepać żółtko z creme fraiche. Wmieszać to do zredukowanego sosu.

7Dodać przegrzebki i pieczarki i gotować na średnim ogniu przez 2 minuty. Podawać.

Porcja dla:

4 osób