Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ciekawy przepis na obiad! Pyszne i proste placki z dorsza, ziemniaków, sera i smażonej cebuli. Lubią je dzieci!

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g filetu z dorsza
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki słodkiej musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w drobną kostkę.

2Rybę zmiksować w blenderze (na funkcji pulsacyjnej) albo drobno posiekać.

3Rybę wymieszać z ziemniakami, posiekaną natką i musztardą.

4Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do ziemniaków i ryby. Dodać starty ser i jajko, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

5Z masy formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć 3-4 minuty na każdej stronie.

Porcja dla:

6 osób